CİMER BAŞVURU METNİ
Aile Sağlığı Merkezinde …………. olarak görev yapmaktayım.
1 Kasım 2024 tarihi itibariyle Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yürürlüğe konulmuştur.
1- Önceden belli olmayan , bakanlığın belirleyeceği başarı hedefine göre sözleşmenin
yenilenecek olması iş güvencesizliği oluşturmaktadır.
Sözleşme güvencemiz keyfi tutumlara bırakılamaz.
2- Aile Hekimliği Birim Nüfusu Katsayı çarpanı arttırılmadan tavan nüfus 3.500’e düşürülmüştür. Bu nedenle çalışanların kazancında yüzde 10 civarında kayıp olmuştur.
3- Kayıtlı nüfuslar yaşa göre sınıflandırmalara ayrılmış ve bunun sonunda yine aile hekimliği çalışanları gelir kaybı yaşamıştır.
4- Nüfus gruplarının son 6 ay içerisinde Aile Sağlığı Merkezi’ne başvuru yapmamasının nedeni gerek kişilerin sağlıklı olması gerek keyfi olarak gerçekleşebilecekken, sorumlusu sadece Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Çalışanları olarak görülmüş ve bu kişiler nedeniyle yapılacak ödemeler yarı yarıya düşürülmüştür.
5- Aile Hekimine yapılacak Teşvik ödeme kriterleri kontrolümüz dışında gelişen faktörler içermektedir. Hastalara reçete edilmesi gereken antibiyotik, ağrı kesici ve mide ilaçları gibi kalemlere kısıtlanma getirilmesi ve gelir kaybı öngörülmesi sağlıkta şiddete zemin hazırlayacaktır.
6- Yayımlanan yönetmelik sahanın en büyük problemlerinden biri olan aşı reddine yönelik çözümler içermemektedir.
7-Ekonomik koşullar nedeniyle zaten yetersiz olan Aile Sağlığı Merkezi Gider ödemesinde kesinti yapılmasının önü açılmıştır. Bu kesintiler vatandaşa sunulan sağlık hizmetinin kalitesinin düşmesine neden olacaktır.
8- Aile Sağlığı Çalışanı Teşvik Ödeme kriterleri mesleki sorumluluklarının dışında kendilerinden bağımsız gelişen faktörlerden oluşmaktadır. Bununla birlikte Aile Sağlığı Çalışanlarına ödenecek teşvik ödeme miktarları günümüz şartlarında YOK HÜKMÜNDE rakamlar içermektedir.
9- Entegre Aile Hekimliğinde Görevli Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Çalışanına yüklenen nöbetler insani çalışma sınırının üstünde olup, aksi durumda maaş kesintisi getirilmiştir. Bu şartlarda entegre sağlık hizmetlerinde görev yapacak hekim ve sağlık çalışanı bulunamayacak olup 1 Kasım itibariyle birçok çalışan istifa etmiştir.
10- Aile Sağlığı Çalışanlarının Aile Hekimliği Kanunu’nda öngörülen tavan ücretin 1,5 katına kadar ödeme alması sınırlandırıldığından, çoğu aile sağlığı çalışanları hakettikleri ücretleri tavana takıldığından hali hazırda zaten alamamaktadır.
11- Yönetmelik yürürlükte olduğu süre içerisinde, Sahada ciddi doktor,ebe, hemşire açığı varken, emsallerinden çok daha fazla çalışarak kesintilerle dolu ve daha az bir ücrete aile hekimliği uygulamasında çalışacak doktor,ebe ,hemşire kalmayacaktır.
Yayımlanan Yönetmelik Uluslararası Hukuk Norm’larına ve T.C Anayasa’ya aykırı hükümler içermesi nedeniyle özlük ve mali haklarımızda ciddi mağduriyetler yaşanacaktır.
MOTİVASYONUMUZ ciddi derecede düşmüş olup,Aile Sağlığı Merkezi’ndeki………………………. görevimden İSTİFA ETMEYİ düşünmekteyim.
Bu nedenle ilgili yönetmeliğin ivedilikle GERİ ÇEKİLMESİNİ talep ediyorum.