iş bırakma kararlarıdelegegenel merkez seçim
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
15°C
İstanbul
15°C
Açık
Cumartesi Çok Bulutlu
14°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
11°C
Salı Az Bulutlu
9°C

Evde Bakım Hizmeti Sendika Toplantı Tutanağı

Evde Bakım Hizmeti Sendika Toplantı Tutanağı
24.07.2015
0
A+
A-

1.BASAMAK SAĞLIK ÇALIŞANLARI BİRLİK ve DAYANIŞMA SENDİKASI
HUKUK KOMİSYONU TOPLANTI RAPORU
( 5 ARALIK 2014 )

TOPLANTININ KONUSU : Evde Sağlık hizmetlerinde 1.basamağın yeri ve görevleri. Sahayı uygulamalar konusunda bilgilendirmek ve etkin bir evde bakım hizmeti modeli geliştirmek.
Evde sağlık hizmetinin sunumu mevcut yönetmelik gereği aile hekimliği çalışanları , TSM ve kamu hastanelerince sağlanmakla birlikte kurumlar arasında koordinasyon olmaması bakım hastalarının yeterince bilgilendirilmemesi, birden fazla yere başvurma sonucu mükerrer kayıtlar oluşması, evde sağlık hizmeti ile evde bakım hizmetinin yanlış algılanması ve toplumda negatif algı oluşması sebebiyle asmlerde hasta yakınları tarafından sözlü ve fiili şiddet vakaları görülmesi , sahadan gelen duyumlarımız doğrultusunda evde bakımın aile hekimleri veya onlar üzerinden aile sağlığı çalışanlarına yaptırılmak istenmesi görülmektedir.Kaldı ki mevcut durumda bile Aile hekiminin görevi evde bakım almak isteyen hastanın başvurusunu değerlendirmek amacıyla ziyaretini gerçekleştirmek ve görüşünü belirten formu doldurarak TSM ye göndermektir.Aile hekimliği çalışanlarının evde sağlık hizmeti kapsamında planlı , düzenli bakım ve ziyaret alması gereken bakım hastalarına pansuman , yara bakımı, enjeksiyon yapmak gibi bir mecburiyeti olmadığı bilinmelidir.
Öte yandan bu hastaların durumları düşünüldüğünde bakımlarının ve bu hastalar ile ilgilenen yakınlarının eğitimlerinin tek bir merkez tarafından yapılması, diğer kurumların işbirliği içinde olması ve yapılan hizmetlerinin aile hekimliğine bildirilmesi daha uygun olacaktır.Bu çerçevede önerilerimiz şu şekildedir;

1-) 112 istasyonları gibi ayrı bir idari yapılanmaya gidilmesi çok önemlidir.Bu yapının sadece kayıt ve tespit ayağı aile hekimliği olmalıdır.
2-) Aile hekimleri hastane haricinde kendilerine müracaat edenlerin ilk değerlendirmesini yapmalı, imkan dahilinde ise hizmeti vermeli değilse koordinasyon merkezi ile görüşerek gerektiğn de TSM mobil hizmet biriminden destek almalı , TSM de mobil birim yoksa en yakın hastaneden destek almalıdır.

3-Eğer hasta hastane taburcu sonrası evde sağlık hizmeti alacaksa bu hizmeti mutlaka hastane kendisi vermelidir . Çünkü hastaneler ücretlerini almaktadır fakat birinci basamak ücretlendirilememektedir.Bu hizmet karşılığı aile hekimine bir ödeme yapılmamakta ancak evde sağlık için gerekli olan pansuman malzemesi, enjeksiyon malzemesi, sonda …gibi birçok şey reçete edilemediğinden ailelerde maliyeti karşılamakta zorluk çekeceğinden aile hekiminin cebinden ödeme yapması istenmektedir bu da doğru bir uygulama değildir.
4-Bazı aile hekimlerinin aile sağlığı çalışanı personeli bile bulunamadığı ve TSM tarafından personel yetersizliği nedeniyle görevlendirilme yapılamadığı durumlarda bu hizmetin verilmeye çalışılması diğer hizmetleri aksatacaktır koruyucu aile hekimliği sisteminin önemi yok olacaktır. bu olmamalıdır.
5- TSM lerde mobil ekipler yaygınlaştırılmalı ve personelleri desteklenmeli (lojistik olarak araç, malzeme ve insan gücü olarak) ve özel hizmet içi eğitimlere tabi tutulmalıdır.

6- Aile hekimleri evde sağlık hizmeti alan hastaları için veri havuzu açısından bilgilendirilmelidir. Kayıtlarını tutması istenebilir. Ancak yapamayacağı hizmetler kesinlikle istenmemelidir.

Yukarıda yer alan değerlendirmeler ve öneriler Birlik ve Dayanışma Sendikası Yönetim Kurulu uygun görüşlerine sunulmuştur.
Saygılarımızla.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.