Sendikamız merkez yürütme kurulu üyesi Dr. Olgan Çavdar’ın katılımıyla düzenlenen basın toplantısında, Mersin sağlık örgütleri şehir hastanelerinin ardında yatan gerçekleri basın açıklaması ile duyurdular.Bakanlığımızın şehir hastahaneleri projelerini basından izliyoruz. Ülkemizin daha iyi bir sağlık hizmetine erişmesi hepimizin başlıca dileği. Bu nedenle bakanlığımızı şehirlerin bir kenarına hastahane yapmak yerine, mahallelerin içine ailelerin yanı başına aile sağlığı merkezi yapmaya davet ediyoruz.

Neden hastahane yerine aile sağlığı merkezi?

Öncelikle daha uzun bir ömür için. Yapılan pek çok bilimsel araştırma gösteriyor ki bir bölgede ne kadar fazla birinci basamak hekimi olursa o bölgede yaşayanların ömür o kadar uzuyor. Aksine bir bölgede ne kadar çok Hastahane ve hastahanede çalışan hekim olursa o bölgede insanlar daha kısa yaşıyor ve hastalıklardan daha fazla muzdarip oluyorlar. Biz bakanlığımıza ve halkımıza şunu soruyoruz. Aileye SAĞLIK merkezi mi istersiniz. Şehirlere HASTAhane mi?

1 hasta yatağı maliyetine 8 birimli Aile Sağlığı Merkezi

Mersin şehir hastahanesinden gördüğümüz kadarı ile bir hasta yatağı 924.776 TL’ye mal oluyor. Sadece 1 hasta yatağı maliyetine 6-8 birimli aile sağlığı merkezi yapılabiliyor.
Örneğin şu an Denizli Merkezefendi Belediyesi tarafından yapımı sürdürülen bu aile sağlığı merkezinin ihale bedeli toplam 395.000 lira. Denizli Merkezefendi Belediyesine ve Denizli HSM’ye bu ASM yapımı için teşekkür ederiz.Benzeri bir ihale Bursa Yıldırım ilçesi Yediselviler mahallesinde yapılmakta. 4 aile hekiminin çalışacağı ve 390 metrekare kapalı alana sahip aile sağlığı merkezinin ihale bedeli ise 517.000 lira.
Bursa ve Denizli’de yapılacak bu iki aile sağlığı merkezinin toplam maliyeti Mersin Şehir hastanesindeki tek bir yatağın maliyetinden daha düşük. Şehir hastanesinde bir hasta yatağına 924 bin lira mı? Yoksa her gün en az 500 kişiye hizmet edecek, tedavilerini düzenleyecek, aşılamalarını yapacak, kanserden koruyacak iki aile sağlığı merkezi mi? Birinci basamak sağlık çalışanları olarak bizim tercihimiz daha sağlıklı, daha kullanışlı, daha az maliyetli aile sağlığı merkezleridir. Oysa bakanlığımız ASM odalarının daha da küçüldüğü, birinci basamak çalışanlarının gelirlerinin daha da düşürüldüğü yönetmelikler hazırlıyor. Vatandaşımızın sağlığa değil de hastaneye gitmesine neden olacak politikalar uyguluyor. Bizim talebimiz birinci basamağa daha çok yatırım yapılmasıdır.
  • Sadece 1250 yataklı Mersin şehir hastanesinin maliyeti ile ülkemizdeki 6500 aile sağlığı merkezine 2500 yeni aile sağlığı merkezi eklenebilir.
  • Mersin şehir hastanesindeki sadece 50 yatak ile tüm Mersi ili ve ilçelerinde bulunan Aile Sağlığı Merkezi kadar yeni merkez yapılabilir.
  • Sadece 20 yatak masrafı ile Mersin ili genelinde yapılacak 40 aile sağlığı merkezi ile yılda 500’den fazla kişinin ölümü engellenebilir.
Biz bakanlığımıza ve halkımıza şunu soruyoruz. Ailelerimize SAĞLIK merkezi mi istersiniz. Şehirlere HASTAhane mi?

Bir cevap yazın

Sitemiz size daha iyi bir hizmet verebilmek için kişisel olmayan verilerinizi (gezinme, sayfa geçişleri vs.) tarayıcınızda saklamaktadır.